مصاحبه با مهندس شجاع مدیر گروه آموزشی برق_قدرت
مصاحبه با مهندس شجاع مدیر گروه آموزشی برق_قدرت
آقای مهندس از خودتان شروع کنیم، این که اهل کجا هستید و زندگی تحصیلی خود را چگونه گذراندهاید؟
من اهل خرم آباد هستم ومدرک لیسانس خود را از دانشگاه شمالی آریزونا (آمریکا)و فوق لیسانس را از دانشگاه ایالتی نیومکزیکو از کشور آمریکا در سال۱۳۶۸ اخذ نمودم.
چرا رشته مهندسی برق ؟چگونه به رشته برق علاقمند شدید؟
در آمریکا همه رشته های مهندسی در دوسال اول مشترک است و بعد از دوسال گرایش را انتخاب می کنید در آن موقع باتوجه به اینکه در بازار کار تقاضا برای مهندسین برق بسیار بالا بود استاد راهنمایم مرا تشویق به تحصیل در رشته برق کرد ومن پیشنهاد ایشان را پذیرفتم.
لطفا در مورد گروه برق و تاریخچه تأسیس آن توضیح دهید.
گروه برق در سال۱۳۷۷ با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی الکترونیک فعالیت خود را شروع نمود.درسال ۱۳۸۵در مقطع کارشناسی مهندسی برق گرایش قدرت از طریق آزمون سراسری شروع به پذیرش دانشجو نمود.بنا به تقاضای دانشجویان مقطع کاردانی برای ادامه تحصیل کارشناسی ناپیوسته الکترونیک در سال۱۳۶۸با اخذ مجوز از وزارتخانه راه اندازی شده و بعدا این مقطع به کارشناسی مهندسی برق گرایش الکترونیک تغییر یافت. در نیمسال اول سال تحصیلی ۱۳۹۰گروه برق در رشته های مهندسی برق گرایش های قدرت و الکترونیک شروع به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نمود ودر سال۱۳۹۱دانشجویان دکتری گرایش قدرت و در سال۱۳۹۲دانشجویان الکترونیک پذیرفته شدند.
در مورد تعداد دانشجویان و هیئت علمی گروه برق نیز اطلاعاتی به ما بدهید .
در حال حاضرحدود ۳۵۰نفر دانشجوی کارشناسی از ورودی ۹۳تا۹۷مشغول به تحصیل هستند که تا ورودی ۹۷می توانند در گرایش های قدرت یا الکترونیک را برای تحصیل انتخاب و ورودی های ۹۷علاوه بر گرایش های ذکرشده می توانند گرایش مخابرات را نیز انتخاب کنند. بطور کلی دلنشجویان برق باید در پایان ترم پنجم گرایش تحصیلی خود را براساس دستورالعمل وزارت علوم تحقیقات وفناوری انتخاب نمایند و در صورتی که موفق به این امر نشوند بایستی تا ترم هفتم انتخاب گرایش کنند. در مقطع ارشد در گرایش های قدرت و الکترونیک از سال ۹۳تا بحال ۱۰۷نفر دانشجو پذیرفته شده است که تعدادی از آنها فارغ التحصیل و در مقطع دکتری در این دو گرایش حدود ۳۵نفر مشغول به تحصیل هستند.تعداد اعضای هیت علمی گرایش قدرت در حال حاضر ۷نفر در مراحل استخدامی یک نفر دیگر در حال انجام شدن است که در کل به ۸نفر خواهد رسید.در گرایش الکترونیک و مخابرات ۶نفر عضو هیت علمی در حال حاضر و احتمالا ۱نفر بزودی به جمع آنها اضافه خواهد شد.بنابراین گروه برق در گرایش های مختلف حدود ۱۵نفر هیت علمی خواهد داشت.
چه کمبود هایی چه از لحاظ آموزشی و چه از لحاظ امکانات آزمایشگاهی و کار گروهی در رشته برق دانشگاه لرستان وجود دارد و برای رفع آن چه اقداماتی شده است؟
از ازمایشگاهای گروه برق آزمایشگاهای متعددی نسبتا تجهیز شده وتعداد دیگری از آنها مانند آزمایشگاه کنترل سیستم های خطی ویا بررسی سیستم های انرژی بصورت شبیه سازی توسط نرم افزارهای کامپیوتری انجام می گیرد.بعضی از آزمایشگاه ها مانند آزمایشگاه رله وحفاظت ویا کارگاه برق مقداری کسری تجهیزات دارند ولی بطور کلی برای مقطع کارشناسی از لحاظ آموزشی تجهیزات آزمایشگاهی نسبتا مناسب است ولی از آن جا که ما دانشجویان تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری)داریم واساتید راهنما علاقمندند دانشجویان پایان نامه های خود را در زمینه های کاربردی و ساخت انجام دهند که متاسفانه به علت کمبود امکانات و بودجه پایان نامه ها بصورت نرم افزاری وشبیه سازی انجام می گیرد که این مشکل تعدادی از دانشگاه های کشور می باشد واکثر مقالات چاپ شده در مجلات علمی براساس شبیه سازی های انجام شده می باشد. از لحاظ فضای آموزشی با کمبود کلاس مواجه هستیم وامید داریم با جابجایی دانشکده ادبیات این مشکل حل شود وتعداد کلاس های گروه افزایش یابد.همچنین تقاضای یک اطاق جهت انجام پروژه دانشجویی برای دانشجویان مقطع کارشناسی وهمچنین یک فضا با تعدادی کامپیوتر مناسب برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی را از دانشکده داشتیم وامیدوارم هرچه زودتر انجام گیرد.با توجه به اینکه اعضاء هیت علمی گروه افزایش یافته است درخواست اطاق مناسب برای اساتید را نیز از دانشکده داشتیم که انشااله با جابجایی دانشکده ادبیات این مشکل نیز حل خواهد شد.
آینده گروه برق دانشگاه لرستان را چگونه پیش بینی می کنید؟
در سال۱۳۷۷ما هیچگونه امکاناتی نداشتیم وحتی برای آزمایشگاه مدارهای الکتریکی که اولین درس آزمایشگاهی گروه برق است دانشجویان به دیگر مراکز مانند هنرستان یا آموزشکده شهید مدنی می رفتند و در طی این مدت با مساعدت روسای دانشگاه آزمایشگاه های گروه برق راه اندازی شدند.گروه برق در مقطع کاردانی با دو عضو هیت علمی کار خود را شروع و در حال حاضر۱۳عضو هیئت علمی دارد ودر آینده نزدیک به۱۵ نفر افزایش خواهد یافت.رتبه های علمی اعضا هیت علمی گروه ارتقاء یافته ودرحال حاضر۴نفر دانشیار دارد و تعداد آن ها در حال افزایش است و با فعالیت های پژوهشی که توسط اساتید انجام می گیرد در آینده نزدیک به مرتبه استادی ارتقا خواهند یافت.لذا باتوجه به تعداد اعضاء هیت علمی و رتبه علمی آنها وهمچنین متخصص های مختلف وسن آن ها که جوان هستند آینده ای بسیار روشن برای گروه متصور هستم .
آقای مهندس همون طور که میدانیم میانگین معدل دانشجویان رشته برق نسبت به دیگر رشته های مهندسی پایین تر هست، آیا این به معنای پایین بودن سطح علمی دانشجویان رشته برق هست؟
سالیان قبل دانش آموزان مستعد علاقمند به تحصیل در رشته ریاضی فیزیک بودند ولی چندسالی است با توجه به بازار کار اکثر دانش آموزان تمایل به تحصیل در رشته علوم تجربی دارند ورقاب بین دانش آموزان رشته ریاضی -فیزیک کاهش یافته است. دانشجویان مهندسی برق باید زمینه قوی در فیزیک و ریاضی داشته باشند ودر طول تحصیل در دانشگاه باید تلاش زیادی کنند. دروس برق را نمی توان فقط شب امتحان خواند و نیاز است که در طول ترم مطالعه نمود. دانشجوی برق بطور متوسط ۶ درس را در طول ترم باید انتخاب نماید و کتاب هر درسب هم حداقل بطور متوسط بین ۲۵۰-۳۰۰صفحه است بنابراین شما در طول ۱۴یا۱۵هفته بایستی ۱۵۰۰-۲۰۰۰صفحه را که شامل مطالب و مسایل پیچیده ای هستند مطالعه نمایید.
باتوجه به این که دروس مهندسی برق دارای پیش نیاز های زیاد هستند لذا جهت برطرف شدن این مشکل چه راه حل های وجود دارد؟
دروس پیش نیاز وهم نیاز طبق دستورالعمل وزارت علوم تحقیقات وفناوری است وبر اساس آن دستورالعمل چارت درسی تهیه می شود و طوری است که اگر شما یک درس قبول نشدید آن درس پیش نیاز درس های بعدی است و به همین دلیل تعداد زیادی از دانشجویان این گروه موفق به فارغ التحصیل شدن دز طول ۸ترم نمی شوند.
در پایان اگر صحبتی با مسئولان و دانشجویان هست بفرمایید.
تقاضای من از دانشجویان عزیز این است که دانشگاه را جدی بگیرند و حداقل روزی 5الی6ساعت مطالعه نمایند. سعی کنند دروس پایه را خوب فرا بگیرند که در درس های بعدی با مشکل مواجه نشوند. از دانشجویان می خواهم که اگر پیشنهادی برای رفع مشکلات به نظرشان می آید به من اعلام فرمایید. از مسئولان محترم نیز همانطور که قبلا مساعدت های لازم را مبذول فرمودند کماکان این گروه را کمک و یاری نمایند تا آزمایشگاه های گرایش مخابرات نیز راه اندازی شود و بودجه ای مناسب برای تکمیل دیگر آزمایشگاه های این گروه و ابزار و تجهیزات مورد نیاز جهت انجام پایان نامه های کاربردی دانشجویان تحصیلات تکمیلی گروه اختصاص می دهند.