اطلاعیه

مصاحبه با دکتر حسین حاتمی، مخترع دستگاه تست ضربه ۷۵۰۰ژول وعضو هیئت علمی گروه مکانیک

۱۳۹۷/۱۱/۰۱

مصاحبه با دکتر حسین حاتمی، مخترع دستگاه تست ضربه ۷۵۰۰ژول وعضو هیئت علمی گروه مکانیک


• ابتدا سابقه تحصیلی خودرا بگویید و اینکه از اساتید کدام گروه هستید؟

به نام خدا،حسین حاتمی هستم عضو هیئت علمی گروه مهندسی مکانیک دانشگاه لرستان. دوره کارشناسی را در سال ۸۲ دریکی از دانشکده های اقماری دانشگاه صنعتی شریف در اصفهان بودم. ۲ سال آخر به دانشگاه شریف برگشتم و فارع التحصیل این دانشگاه هستم.برای اینکه فارغ التحصیلان رشته مکانیک دانشگاه صنعتی شریف کاملا فنی تربیت شوند، دانشگاه یک دانشکده در شهرستان گلپایگان تاسیس کرده بود که اساتید دروس تخصصی خود را برای تحصیل به آنجا می فرستاد.این دانشکده برای تمام دوره تحصیل، دانشجویان ها را موظف کرده بود یک روز از هفته در شرکت های صنعتی مونتاژ قطعات خودرو که زیر نظر شرکت سایپا بودند، حضور داشته باشند.همین کار باعث شد تا فارغ التحصیلان رشته مکانیک این دانشکده کاملا فنی تربیت شوند.پروژه کارشناسی خود را با پروفسور اصغر نُثیر از اساتید برجسته کامپوزیت دانشگاه صنعتی شریف به پایان رساندم.در مقطع کارشناسی و برای شرکت روان فناور سایپا یک قطعه برای تسهیل دستگاه تراش میل لنگ زنی طراحی و به عنوان طرح پژوهشی به اتمام رساندم. مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی شاهرود مشغول به تحصیل شدم.سال ۱۳۸۸ پژوهشگر برتر این دانشگاه شدم.در این مقطع دوره کارشناسی ارشد خود را با پروفسورشریعتی از اساتید برجسته دانشگاه فردوسی مشهد گذراندم. سال ۱۳۹۰ وارد مقطع دکترا دردانشگاه سمنان در رشته مکانیک طراحی کاربردی شدم.در این مقطع با شرکت کیمیا نانو دانش از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان سمنان همکاری کردم و دوثبت اختراع مرتبط باموضوع نانو به ثبت رساندیم که یکی از آنها تاییدیه علمی هم گرفت.همچنین در این مقطع دستگاه تست ضربه در ابعاد کوچکتر برای تز دکتری خود را طراحی کردم و آن را ساختم. پس از فارغ التحصیلی از مقطع دکترا چون بورسیه دانشگاه لرستان بودم به عنوان عضو هیئت علمی وارد دانشگاه لرستان شدم.

• درمورد جشنواره و اینکه چرا اختراع شما رتبه کسب کرد توضیح دهید.

یک سال پس از ورود به دانشگاه لرستان، تصمیم گرفتم دستگاه تست ضربه را کاملا ارتقا داده و به صورت صنعتی آن را طراحی کنم. لذا به همراه آقای دکتر دالوند عضو هیئت علمی گروه عمران مشغول به طراحی این فناوری در نرم افزار سالید ورک شدیم. پس از طراحی آن را در نرم افزار المان محدودآبا کوس آنالیز ضربه کردیم. ساخت این دستگاه یک سال و سه ماه به طول انجامید. این دستگاه صنعتی هم اکنون در آزمایشگاه ضربه که توسط اینجانب راه اندازی شد مستقر است و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده فنی مهندسی، تحقیقات ضربه را به کمک آن انجام میدهند. پس از استقرار این دستگاه شروع به جمع آوری دستاورد های مرتبط با آن کردیم که به شرح ذیل است:
۱. راه اندازی شرکت دانش بنیان نوپا نوع ۲مستقر در پارک علم و فناوری استان لرستان
۲. کسب امتیاز TRLB8 از سامانه ایران تک هاب(فن بازار)
۳. کسب سطح حمایتی ۲ از سامانه ساخت ایران
۴. جز ۷۶ فناوری برتر وزارت علوم در سال ۱۳۹۷
۵. ثبت اختراع این فناوری

این فناوری هم اکنون در مرحله ارزیابی برای دانش بنیان شدن می باشد. همچنین تعدادی از واحد های دفاعی و نظامی مرتبط با وزارت دفاع برای راه اندازی دستگاه ضربه در واحد های خود نیز با این شرکت همکاری می کنند. از ویژگی های این دستگاه هم ترازی از نظر کار صنعتی با دستگاه های اروپایی می باشد ولی باهزینه تمام شده کمتر در مقایسه با آنها. لذا تمامی این دستاورد ها باعث گردید تا این فناوری به عنوان ۷۶ فناوری برتر از طرف وزارت علوم در نمایشگاه فن بازار معرفی گردد.

•این اولین اختراع شماست؟
خیر، در مقطع دکترا، دو ثبت اختراع دیگر در حوزه نانو تکنولوژی داشتم که یکی از آنها دارای تایید علمی می باشد ودر شرکت دانش بنیان نو پا نوع ۲در پارک علم و فناوری استان سمنان به تولید و فروش نیز رسیده است.

•چه چیزی انگیزه این اختراع را در شما ایجاد کرد؟

دو موضوع در ایجاد انگیزه همیشه مهم است. اولین موضوع علاقه به آن تخصص و دومین موضوع زمینه و محیط برای تربیت شما در آن تخصص. الحمدلله این دو موضوع برای تربیت من در رشته مکانیک وجود داشت. علاقه شدید به طراحی و ساخت و فناوری به همراه علاقه به یادگیری تئوری آن تخصص را در خود میدیدم.همچنین مطابق سوال اولی که از اینجانب در رابطه با سابقه تحصیلی پرسیدید، فضای آموزشی و پژوهشی مقطع تحصیلی من باعث گردید تا با انگیزه، این مسیر یعنی مسیر تبدیل علم تئوری به فناوری و صنعتی کردن تخصص را طی کنم.

• لطفا دقیق تر درمورد فناوری واختراع خود توضیح دهید.

دستگاه تست ضربه(Drop Hammer) ۷۵۰۰ ژول جزو دستگاه های کاملا صنعتی و انرژی بالا در مباحث ضربه و انرژی است که طراحی و ساخت آن دارای تکنولوژی پیچیده مکانیکی و سازه ای میباشد. این دستگاه دارای ارتفاع سقوط ۳متر است. دارای ضربه زننده ای با جرم متغییر از ۱۸۰کیلوگرم تا ۲۵۰ کیلوگرم است که این سنگینی ضربه زننده کار طراحی را پیچیده تر می کند. اما کاربرد وسیعی در حوزه خودرو سازی، شرکت گاز و  صنایع نفتی و واحد های صنایع وزارت دفاع دارد.
دارای انواع سرهای ضربه زننده است که برای تست های تغییر شکل، نفوذ و ...مورد استفاده قرار میگیرد.دستگاه دارای مگنت خود قفل کنی است، این ویژگی ایمنی دستگاه را بسیار بالا می برد مخصوصا هنگام قطع و وصل برق.

• آیا اداره های دولتی و خصوصی، دانشگاه یا پارک های علم و فناوری، حمایت های لازم را از شما داشته اند؟

بله. الحمدلله هر دو بخش دانشگاه و پارک علم و فناوری حمایت کافی و لازم را از اینجانب داشته اند. آقای دکتر شاکرمی، ریاست محترم پارک علم و فناوری، یک فضای بسیار مناسب را در پارک برای راه اندازی شرکت به اینجانب اختصاص دادند وحمایت تبلیغاتی شرکت را کاملا بر عهده گرفتند. دردانشگاه نیز جناب آقای دکتر فیضیان، معاونت محترم پژوهشی،که دیدبسیار مناسبی به فناوری و صنعتی کردن تخصص ها دارند، حمایت کاملی برای راه اندازی آزمایشگاه ضربه و ساخت این دستگاه داشته اند. همچنین واحد های صنعتی وزارت دفاع در تهران و اصفهان نیز همکاری ویژه ای با اینجانب دارند.

• این اختراع در چه حوزه هایی کاربرد دارد؟

شرکت های خودرو سازی، شرکت گاز، صنایع نفتی و واحد های فناور صنایع دفاعی از این دستگاه استفاده تخصصی میکنند. به عنوان مثال یک واحد صنایع دفاعی برای تست های معادل انفجار خود از این دستگاه استفاده می کنند. همچنین اساتید محترم و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه لرستان و دانشگاه های اطراف از این دستگاه استفاده می کنند.

• صحبت پایانی:

در انتها از شما که زحمت خبر رسانی و مصاحبه با اینجانب را بر عهده گرفتیدو حوزه روابط عمومی دانشکده که فعالیت سایت دانشکده را با جدیت جلو می برند تشکر می کنم وبه تمام دانشجویان دانشکده فنی مهندسی که علاقه به تولید ایده و فناوری دارند می گویم که در این راه سختی بسیار است اما اگر تصمیم گرفته اید که ایده خود را تبدیل به فناوری و یا صنعتی شدن کنید، باید با اراده محکم در این مسیر قدم بردارید.



■خبرگزاری دانشجویان دانشکده فنی و مهندسی


۱۳۹۷/۱۱/۰۱ - ۰۰:۰۰
۲۲۴۲ بازدید