گروه مهندسی مکانیک و پلیمر

معرفی و تاریخچه مهندسی پلیمر

رشته مهندسی پلیمر یکی از جوان ترین رشته های مهندسی است و شکوفایی آن از جنگ جهانی دوم آغاز شده است. به دلیل کاربردهای بسیار، پلیمر در صنایع مختلف به سرعت رشد کرده و امروزه جزء یکی از رشته های مهم در کشورهای صنعتی است. ورود این رشته به دانشگاه‌های ایران در سال 1358 رخ داد و تاکنون با افزایش رشد پلیمرهای صنعتی در ایران، رقابت برای تحصیل در این رشته با توجه به نوین بودن آن آغاز شد. هدف رشته مهندسی پلیمر، تولید مواد پلیمری از قبیل پلاستیک، لاستیک، الیاف مصنوعی، رزین و مواد گوناگون دیگر است. به دلیل به کارگیری پلیمرها در اکثر صنایع مهم از قبیل صنایع پزشکی، نظامی، هوا فضا، نساجی، پتروشیمی، خودروسازی و ...، رشته مهندسی پلیمر یکی از با اهمیت ترین و استراتژی ترین رشته های مهندسی می باشد تا جایی که به جرئت می توان گفت که بدون پلیمرها، اکثر صنایع مختل می گردند. مهارت های فارغ التحصیلان رشته مهندسی پلیمر عبارت است از: طراحی و ساخت فرمولاسیون انواع پلیمرها، طراحی انواع رنگ ها، طراحی و تولید رزین ها، طراحی و مدل سازی فرآیندهای پلیمریزاسیون، فرمولاسیون و تولید انواع پوشش های پلیمری، تولید محصولات پلاستیک و لاستیک، ساخت انواع پوشش های در مقیاس ماکرو، میکرو و نانو، بررسی و اصلاح خواص فیزیکی و مکانیکی انواع محصولات پلیمری، طراحی مولکولی انواع پلیمرهای نوین و پیشرفته با هدف کاربردهای خاص و ... علاوه بر اینکه به دلیل میان رشته ای بودن پلیمر، فارغ التحصیل این رشته می تواند با سایر رشته های مهندسی و علوم پایه نیز همکاری داشته باشد. گروه مهندسی پلیمر بر اساس نیازهای کشور از سال1391 در دانشگاه لرستان، دانشکده فنی و مهندسی تاسیس شد و تا کنون به فعالیت های آموزشی و پژوهشی خود ادامه داده است. حضور صنایع فعال، همچون صنعت پتروشیمی در استان لرستان، نیاز به آموزش و پرورش نیروی انسانی دانشگاهی بومی در این رشته را دو چندان نموده است. دوره تحصیلی رشته مهندسی پلیمر در دانشگاه 4 سال (8 ترم) است. دانشجویان موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستند. واحدهای دروس این رشته در دانشگاه لرستان طبق آخرین سرفصل مصوب وزارت علوم در سال 1403 عبارتند از:

  • دروس عمومی: 22 واحد
  • دروس پایه: 21 واحد
  • دروس تخصصی الزامی: 59 واحد
  • دروس تخصصی اختیاری: 30 واحد
  • دروس مهارتی اشتغال پذیری: 5 واحد
  • پروژه: 3 واحد

تاریخچه گروه مهندسی مکانیک

گروه مهندسی مکانیک دانشگاه لرستان فعالیت خود را در سال 1395 با پذیرش 40 تعداد دانشجو در مقطع کارشناسی آغاز نمود. در حال حاضر این گروه دارای 8 عضو هیات علمی تمام وقت می باشد.

معرفی رشته مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک یکی از شاخه‌های اصلی علوم مهندسی است که بر پایه اصول فیزیک و ریاضیات بنا شده است. این رشته با بررسی و تحلیل حرکت، نیروها، و تأثیرات متقابل آنها در سیستم‌ها، به طراحی و ساخت فناوری‌های نوین در خدمت جامعه می‌پردازد. مهندسی مکانیک به عنوان یکی از جامع‌ترین رشته‌های مهندسی، با حوزه‌های گسترده‌ای از جمله تولید انرژی، تبدیل حرکت، ساخت ماشین‌آلات و سیستم‌های مختلف مرتبط است. در واقع، مهندسان مکانیک با تسلط بر مفاهیم فنی، مدلسازی، شبیه‌سازی، و طراحی، به ایجاد نوآوری‌ها و بهینه‌سازی‌های متعددی در صنایع مختلف می‌پردازند.

هدف از این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند با استفاده از دانش خود در زمینه‌های فنی و کاربردی، راه‌حل‌هایی برای مشکلات صنعتی و فنی ارائه دهند. این رشته در واقع پلی است بین علم فیزیک و کاربردهای صنعتی، به گونه‌ای که مسائل پیچیده مکانیکی را به کمک دانش فیزیک حل می‌کند و به تولید و توسعه فناوری کمک می‌کند.

توانایی‌های لازم برای دانشجویان:

دانشجویانی که به این رشته علاقه‌مندند، لازم است در علوم پایه به ویژه ریاضی و فیزیک قوی باشند و از توانایی تجسم و هوش تحلیلی خوبی برخوردار باشند. در رشته مهندسی مکانیک، هم دانشجویانی که به فعالیت‌های نظری علاقه دارند و هم افرادی که به طراحی و ساخت دستگاه‌ها گرایش دارند، می‌توانند مسیرهای موفقیت‌آمیزی را دنبال کنند.

فرصت‌های شغلی در ایران

در ایران، به دلیل توسعه صنعت و نیاز به تولید داخلی، تقاضای زیادی برای مهندسان مکانیک وجود دارد. این مهندسان در حوزه‌هایی مانند طراحی و ساخت ماشین‌آلات، تجهیزات نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها، صنایع خودروسازی و حمل‌ونقل و تولید ربات‌ها مشغول به کار می‌شوند.

گرایش‌های مقطع کارشناسی

رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی دارای گرایش های مختلف است که از این میان می توان به سه گرایش اصلی زیر اشاره کرد:

-طراحی جامدات: این گرایش به طراحی اجزا و مکانیزم‌های مختلف ماشین‌آلات می‌پردازد و متخصصانی را برای فعالیت در کارخانه‌ها و صنایع مختلف همچون صنایع خودروسازی و ذوب فلزات تربیت می‌کند.

-حرارت و سیالات: دانش‌آموختگان این گرایش با علوم مرتبط با تبدیل انرژی، انتقال حرارت و مایعات آشنا می‌شوند و در صنایعی چون نیروگاه‌ها، پالایشگاه ها، ذوب فلزات و صنایع خودروسازی می‌توانند فعالیت کنند.

-ساخت و تولید: این گرایش متخصصانی را تربیت می‌کند که در زمینه طراحی کارگاه‌ها و کارخانه‌ها، ابزارسازی، جوشکاری و فرآیندهای تولیدی مشغول به کار می‌شوند.

دوره تحصیلی رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه 4 سال (8 ترم) است. دانشجویان موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستند. واحدهای دروس این رشته در دانشگاه لرستان طبق آخرین سرفصل مصوب وزارت علوم در سال 1403 عبارتند از:

  • دروس عمومی: 22 واحد
  • دروس پایه: 24 واحد
  • دروس تخصصی الزامی شامل 5 واحد دروس مهارتی اشتغال پذیری : 77 واحد
  • دروس تخصصی اختیاری: 14 واحد
  • پروژه: 3 واحد

(چارت کامل درسی رشته مهندسی مکانیک را از قسمت فرم ها دریافت نمایید.)

(چارت کامل درسی رشته مهندسی پلیمر را از قسمت فرم ها دریافت نمایید.)

دانلود فایل ضمیمه
دستگاههای موجود در آزمایشگاه گروه مهندسی پلیمر-403.08.15 (1)
اندازه فایل : 558.6 KB